SAKO COMPANY STORY & HISTORY HIGHLIGHTS
SAKOs resa från en liten, stoisk outfit till ett hyllat multinationellt företag speglar skapandet av det moderna Finland. Det är en berättelse som löper parallellt med många av de viktigaste händelserna i landets senaste historia, och som framhäver folkets beslutsamhet att sträva efter sin egen vision av excellens inom design.
tillverkning och affärsverksamhet.
FUNDAMENTALS
Som företag har SAKO alltid representerat en mötesplats för grundläggande komponenter i det finska livet – lugn självsäkerhet, stolthet över säkerhet och självbestämmande, en kärlek till jakt och strävan efter utomhusaktiviteter.
1921-1927 DE ÖDMJUKA BÖRJAN
Sako är ett speciellt fall i den finska industrins historia. Det startades först 1919, när de finska skyddskårerna behövde en verkstad för att reparera rysk-tillverkade gevär som erhållits under inbördeskriget. Verkstaden blev ekonomiskt oberoende den 1 april 1921, och det är den dag som Sako betraktar som sin födelsedag. Istället för att bara reparera började Sako också tillverka vapen. Gevären, avsedda för skyddskårernas användning, tillverkades genom att montera pipor från Schweiz och Tyskland med gamla ryska gevär.
1927–1944 FRÅN EN REPARATIONSVERKSTAD TILL EN GEVÄRTILLVERKARE
År 1927 omvandlades verkstaden till ett aktiebolag kallat Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö, förkortat Sako – Skyddskårens Vapen- och Maskinverkstad. Samtidigt flyttade företaget från Helsingfors till Riihimäki, till samma industriområde där Sako fortfarande verkar. I Riihimäki började de montera den nya gevärsmodellen m/28. Denna modell, kallad Pystykorva – Spetshunden, visade sig vara av ännu högre kvalitet än de motsvarande gevären som användes av försvarsmakten. Vid den tiden började företaget också tillverka ammunition. I slutet av 1930-talet förändrades det politiska klimatet i Europa och den finska regeringen initierade ett omfattande militärt uppbyggnadsprogram. På grund av statens stora beställningar på pistolammunition stabiliserades Sakos ekonomiska situation och fabriken kunde utvidgas. Under Finlands vinterkrig, mellanfred och fortsättningskrig var det hektiska tider. Sako blev landets största tillverkare av pistolammunition, eftersom i praktiken all ammunition som sköts med kulsprutepistolen tillverkades av Sako. Dessutom växte beställningsvolymerna för den senaste gevärsmodellen, m/39, till oöverträffade höjder. Antalet anställda ökade till 800, varav en betydande del var kvinnor under kriget. Riihimäki bombades, men Sakos fabriksområde skonades från större skador.
KRIGETS SLUT
Krigets slut innebar en hotande vändning för Sako: Skyddskårerna placerades på listan över förbjudna organisationer som hölls av Kontrollmyndigheten. Dock hade organisationens ledare förberett sig och skyddat Skyddskårernas egendom, och Sako-aktierna överfördes till Finlands Röda Kors, då lett av Finlands marskalk Mannerheim. Finlands Röda Kors var utan tvekan den enda nationella Röda Kors-organisationen som bedrev vapenindustri.
EFTER KRIGET
Efter kriget var Sako tvunget att hitta nya produkter att sälja. Ammunitionsavdelningen tillverkade verktyg och små metallprodukter såsom läppstifthylsor, och den mekaniska verkstaden reparerade vapen. Tillverkningen av textilmaskiner, som påbörjades 1947, visade sig vara ekonomiskt mer betydelsefull.
1944–1961 DE FÖRSTA STEGEN MOT EN STÖRRE VÄRLD
Enligt Elias Hydén, jägaröverstelöjtnanten som började som Sakos verkställande direktör 1946, var företaget tvunget att återvända till vapentillverkning. År 1946 började företaget produktionen av fältgeväret modell L46 som hade designats tidigare under kriget. Modellen sålde bra i Finland, de nordiska länderna och Västeuropa.
Det viktigaste genombrottet och överste Hydéns viktigaste prestation var Sakos inträde på den amerikanska marknaden. Möjligheterna i detta välmående land med en stark vapenkultur var enorma, men det var också konkurrensen. Omfattningen av framgången för det högkvalitativa geväret överraskade alla, och på 1950-talet växte Sakos export till USA år för år. År 1952 var USA redan Sakos största exportland, och 1953 överträffade försäljningen där Sakos inhemska finska försäljning.
1961-1986 TILLVÄXTENS OCH SVÅRIGHETERNAS ÅR
År 1962 köpte Suomen Kaapelitehdas (Finska Kabelverket) aktierna i detta växande företag från Finlands Röda Kors. I slutet av decenniet överfördes Kabelverket och Sako till ägande av ett multibranschföretag, Nokia. För Sako var 1960-talet ett decennium av tillväxt och utveckling.
Förutom fältgevär och ammunition började företaget återigen tillverka militära vapen, eftersom det fick en beställning på nya automatgevär från försvarsmakten. Denna uppgång vände till en hotande nedgång under 1970-talet. Det senaste avtalet om automatgevär pressade Sako in i en ond cirkel av olönsamma år och oljekrisen tog ut sin rätt på internationell försäljning.
Företagets lönsamhet försvagades, och personal var tvungen att sägas upp år efter år. År 1985 kom Nokia överens med det statsägda Valmet att förena företagens vapenverksamheter. Det nya företaget, Sako-Valmet, bestod av tre vapenfabriker, nämligen de i Riihimäki, Tourula i Jyväskylä, och Tikkakoski, och började sin verksamhet i början av 1986.
1986-1999 NYA VINDAR BLÅSER
Det hade länge varit uppenbart att resurserna hos ett företag av Sakos storlek tillsammans med ägarnas intressen vid den tiden, Nokia och Valmet, inte skulle räcka i internationell konkurrens. Det var nödvändigt för företaget att bli en del av en större enhet inom vapenindustrin. Detta uppnåddes vid sekelskiftet, när det stora italienska företaget Beretta tog intresse i Sako och förvärvade dess aktier.
2000-2021 MOT DET NYA MILLENNIET
Under Berettas ägarskap har Sako sett 21 år av tillväxt. Ägaren, stor och engagerad i industrin, har stött utvecklingen av Sako och dess volymer. En av försäljningsframgångarna har varit Tikka T3, vars miljonte exemplar såldes av Sako 2020. Samma år introducerade företaget det nya hybridgeväret Sako S20. Lanseringen av detta tekniskt högutvecklade gevär sammanföll perfekt med Sakos långsiktiga produktionsrekord. År 2020 utvecklade och lanserade Sako också en ny, blyfri Sako Powerhead Blade-patron för att möta behoven hos de mest krävande blyfria jägarna. Sako går in i sitt andra århundrade som en mycket kompetent vapentillverkare med ett långsiktigt fokus och ett fast grepp om sin tid.
ÄGANDESKAP AV BERETTA
Under Berettas ägarskap har Sako sett 21 år av tillväxt. Ägaren, stor och engagerad i industrin, har stött utvecklingen av Sako och dess volymer. En av försäljningsframgångarna har varit Tikka T3, vars miljonte exemplar såldes av Sako 2020. Samma år introducerade företaget det nya hybridgeväret Sako S20. Lanseringen av detta tekniskt högutvecklade gevär sammanföll perfekt med Sakos långsiktiga produktionsrekord.
ÅR 2020
År 2020 utvecklade och lanserade även Sako en ny, blyfri Sako Powerhead Blade-patron för att möta behoven hos de mest krävande blyfria jägarna. Sako går in i sitt andra århundrade som en mycket kompetent vapentillverkare med ett långsiktigt fokus och ett fast grepp om sin tid.
HISTORISKA HÖJDPUNKTER EFTER ÅR100 år av innovation
HISTORISKA HÖJDPUNKTER1919
Vapenfabrik för Vita gardet generalstaben etablerad
1921
Separat företag etablerat i Helsingfors (1.4.1921 = födelsedag)
1927
Företaget flyttade till Riihimäki i december
1929
Tillverkning av ammunition börjar, första montering av gevärmodellen "Pystykorva"
1932
Tillverkning av gevärspipor börjar
1938
Tillverkning av gevärskolv börjar
1939-1944
Materialproduktion, bland annat 275 miljoner kulsprutegevärsskott för Finlands försvarsmakt
1945
Finska Röda Korset är den nya ägaren; produktion av nödgods
1962
Ny ägare: Suomen Kaapelitehdas Oy
1967
Ny ägare: Oy Nokia Ab
1983
Oy Sako-Tikka Ab (29.9.1983) > Nokia Oy förvärvade också Tikkakoski Oy
fabrik
1986
Namnbyte; Nokias koneteollisuus Sako-fabriker & Tikkakoski-fabriker
1987
Sako-Valmet Oy > Ny ägande: 1.1.1987 Valmet Oy och Nokia Oy (50%/50%)
1989
Namnbyte; Sako Oy Riihimäki-fabriken, Tikkakoski-fabriken & Tourula-fabriken (Jyväskylä)
1989
Produktionen i Tikkakoski avslutas 31.3.1989, Tikka-produktionen överförs till Riihimäki
1989
Sako Defencetec Oy grundas; Sako förvärvar Hackman Oy
fabrik för patroner i Leppävirta - Jyväskyläs Tourula-fabriks ammunitionstillverkning och Leppävirtas patronproduktion kombineras
1993
Tillverkning av automatgevär koncentreras i Riihimäki, Tourula fortsätter att tillverka ammunition
1994
Sako förvärvar en majoritetsandel i Stoeger Inc, verksam i USA och Kanada
1995
Hela ammunitionsproduktionslinjen för Sako Defencetec Oy såldes till Vammas Oy den 5.5.1995 - Sako koncentrerar sin jakt- och sportskytteproduktion till Riihimäki-fabriken, inklusive automatgevär och ammunition
1997
Gradvis nedtrappning av produktionslinjen för automatgevär inleds i början av året
1997
Tack vare framgången med Sako 75-geväret tas äldre Sako-gevär ur produktion
1997
Sakos nya fabrik för patronladdning invigs i Hausjärvi våren 1997
1999
Nokia Oy säljer sina aktier, Valmet Oy har 100% ägarskap - Valmet Oy och Rauma Oy slås samman, det nya företaget är Metso Oyj
2000
Metso Oyj säljer 100% av aktierna till det italienska Beretta Holding B.V. (3.1.2000)
2001
Beretta Holding investerar i Riihimäki-fabriken och påbörjar byggandet av en 2000 m² fabrikstillbyggnad på våren
2002
Nya/förnyade lokaler lanseras sommaren 2002
2002
Dotterbolag etablerat i Stockholm, Sverige, officiell lansering 1.10.2002
2003
Gemensamt företagsprojekt mellan Sako och italienska MdS inleds; tillverkning av valnötsstockar överförs till Italien
2005
Sako tillverkar rekordhöga 70 000 gevär
2006
Sako firar sitt 85-årsjubileum genom att lansera en jaktriflefamilj, Sako 85
2006-2010
Företaget gör stora investeringar i produktionsmaskiner
2011
Sakos 90-årsjubileum, Sako 85-årsjubileum Safari-gevärsserie, 10 + 90 st
2011
Sako introducerade ett nytt prickskyttegevär Sako TRG M10
2013
Sako nådde ett nytt rekord; över 100 000 gevär tillverkades
2015
Tikka T3x lanserades. Rekorden från tidigare år slogs: 106 738 gevär tillverkades
2016
Sako Oy är ett mycket framgångsrikt företag med internationell verksamhet, och det enda företaget i världen som tillverkar både gevär och gevärsammunition på samma plats.
2018
Det gamla vapenfabriksrenoveringsprojektet slutfördes. Tikka T1x Rimfire lanserades.
2019
Sako satte nytt rekord: 110 140 gevär tillverkades
2020
Vi nådde en historisk milstolpe när det miljonte Tikka T3 / T3x-geväret tillverkades den 10 mars. Detta är den största produktionsvolymen för en enda modell som någonsin tillverkats på vår vapenfabrik. Inte många gevär i världen har sålts i sådana volymer. Sako satte nytt rekord: över 113 000 gevär tillverkades. Sako S20 lanserades som den första sanna hybridgeväret som både jägare och prickskyttar kan omfamna. Sako utvecklade och lanserade även det nya blyfria Sako Powerhead Blade-kulprojektilet för att möta behoven hos de mest krävande blyfria jägarna.
2021
Sako går in i sitt andra århundrade som en mycket kompetent vapentillverkare med ett långsiktigt fokus och ett fast grepp om sin tid.
GEVÄR SOM FORMADE INDUSTRIN
Ibland kommer en modell som står sig över tiden och lämnar ett varaktigt intryck på branschen. Ursprunglig design, speciella detaljer eller införandet av banbrytande teknik har lett till framgången för många Sako-gevär. Här är våra legendariska modeller.
SAKOS LEGENDARISKA GEVÄR
Sako Lotta gevär (1923)
År 1923 blev Lotta geväret, även kallad m/24 modellen, det första geväret serietillverkat i Sakos fabrik. Gevärets namn kommer från frivilligorganisationen Lotta Svärd som spelade en viktig roll i det finska försvaret. Organisationen samlade in pengar till bland annat inköp av nya gevärspipor och reparation av gamla vapen. De nya piporna införskaffades från Schweiz. Geväret var extremt precisionsriktat tack vare den tjockare pipan och pipans innermått som var snävare än på den ursprungliga m/1891.
Sako Pystykorva M28 'Spetsen' (1928)
Den omgjorda vapenmodellen av Mosin-Nagant m/1891 från Suojeluskuntain ase- och konepaja ("Skyddskårens vapen- och maskinfabrik"). En av de viktigaste utvecklingsstegen för Skyddskårens M-28 var det skyddade främre siktet. Detta främre sikte hade redan använts i infanterigeväret M-27. Tack vare siktesmodellen fick geväret smeknamnet 'Spetsen' och den första Spetsen var M-27 från vilken namnet spreds och levde vidare i senare modeller. M-28 geväret, eller mer bekant 'Spetsen', visade sig vara ännu bättre än liknande vapen som användes av försvaret, när det gäller kvalitet.
Sako M/28-30 (1937)
Den omgjorda vapenmodellen av Mosin-Nagant m/1891 från Suojeluskuntain ase- och konepaja ("Skyddskårens vapen- och maskinfabrik"). Kikarsiktet på den här modellen utvecklades av Harry Mansner. Den tidiga produktionen använde M-28 främre sikte, men senare kom den modell där det främre skyddet hade breddats och siktets horisontella justering hade implementerats med extremt precisa justeringsskruvar. Piporna är tillverkade av finskt stål. Det var ett stort erkännande för Sako att vid VM 1937 använde alla gevärsskyttegrenar M/28-30 gevär.
Sako M39 Ukkopekka (1939)
Ett vapen för Skyddskåren och infanteriet, utvecklat från Mosin-Nagant m/1891 gevären från Sako Oy och den finska armén och uppkallad efter P.E. Svinhufvud, Finlands tredje president. P.E. Svinhufvud valdes till den första styrelseordföranden för Sako 1927. Det som skiljer Ukko-Pekka från Spetsen är den annorlunda fronten och den omdesignade kolven med ett pistolgrepp och en kolvbensbältesfäste som inte går igenom kolven. Pipan är lättare och dess innermått är rymligare så att geväret är mer lämpat för att skjuta ryska patroner erhållna som krigsbyten. Av samma anledning utvecklades en tjockare och tyngre 13g D-166 kula för M-39.
Sako L46 (1946)
Jaktriflen L46, som föddes under kriget, introducerades i produktionen 1946. Den blev väl mottagen i Finland, de nordiska länderna och Västeuropa. Den mest betydande framgången var Sakos inträde på den amerikanska marknaden. Jan Winter, en agent för det amerikanska företaget Firearms International, hade skaffat en Sako L46 och var redo att sälja den i USA. Tack vare L46 ökade Sakos export till USA varje år på 1950-talet, och 1953 överträffade resultatet till och med de inhemska försäljningarna, och USA blev Sakos viktigaste exportdestination. L46 är Sakos första egenutvecklade gevärsmodell där låset utformades för att möta kraven för Sakos första egna kaliber 7x33 som utvecklades samtidigt. L46 är en bössa designad för jakt på fåglar eller småvilt och 7x33 är den lämpliga kalibern för den. Geväret har också ett avtagbart magasin, vilket var ovanligt för civila vapen vid den tidpunkt då L46 designades. Den första modellen att använda Sakos varumärkesbinokulära fäste som breddar sig framåt.
Sako L57 (1957)
En jaktrifle designad för medelstort vilt, som hjort, med sina egna låsningar som passar kalibrarna .308 och .243 som blev globalt populära vid den tiden. Jaktriflens avfyrningsstiftssäkerhet var liknande den i Sako L46 jaktriflen. Avfyrningsstiftssäkerheten, en spak som rör sig fram och tillbaka, är placerad på baksidan av låset och när den är i bakre läget är säkerheten på. Geväret har ett fast magasin för sex patroner. Tack vare denna modell ökade Sakos försäljning i USA ännu mer än tidigare.
Sako L461 Vixen (1961)
En lätt jaktrifle designad för småvilt. Den utvecklades från Sako L46-modellen. Kalibervalet utökades. Det avtagbara magasinet förvandlades till ett fast magasin med en botten som har gångjärn framtill. Modellen var i produktion under en lång tid, cirka 30 år.
Sako L61R Finnbear (1961)
Modellen som utvecklades för storviltjakt 1961 var den första riflen som tillverkades för att vara kompatibel med Sakos eget lås. L61R Finnbear är varje jägares pålitliga vapen som är traditionellt, pålitligt och har en tvåbafflad mynningsbroms.
Sako/Valmet RK 62 (1962)
Automatgeväret RK 62 utvecklades tillsammans med Finlands försvarsmakt och tillverkades både på Valmets fabrik i Tourula och Sakos fabrik i Riihimäki. Under 1970-talet var RK62 det tjänstevapen som användes av varje värnpliktig.
Sako VL63 Finnwolf (1963)
När Sakos import av gevär ökade, särskilt i förhållande till USA, visade marknaden intresse för ett gevär med en hävarslås. Utformningen av det nya vapnet påbörjades 1958. VL63 var Sakos första gevär som både höger- och vänsterhänta skyttar kunde använda, tack vare dess hävarslås.
Sako Triace (1980)
En halvautomatisk pistol designad för olympisk skytte, regelbundet och sportskytte, som har konverterbar kaliber och ett utbytbart pipställ för kolven. Den precisa pistolen tillverkades med ett trähandtag som kunde justeras efter skyttens handstorlek. Avfyrningstrycket ändras automatiskt för att passa olika sporter när kalibern ändras.
Sako TRG-21 & 41 (1989)
Sakos första målriflemodell, lämplig för både målskjutning och tillämpning inom rättsväsendet. De mycket framgångsrika och erkända modellerna Sako TRG-22 och 42, som är väl använda inom rättsväsendet över hela världen, är baserade på denna modell. Den modulära strukturen har en bultlåsning där delarna är anslutna från aluminiumramen till kolvskenan.
Sako 75 (1997)
Sakos 75-årsjubileum firades med en ny vapenserie. Sako 75-produktsortimentet, som var resultatet av det största produktutvecklingsprojektet i Sakos historia, var extremt framgångsrikt. Sako ansåg att alla jaktriflar som tillverkats tidigare i stort sett hade varit baserade på de första jaktriflemodellerna som designades efter kriget. Målet var att med den nya serien för första gången skapa en helt ny vapenkonstruktion. Denna gång började de med en ren skiffer. Förberedningen för detta utfördes med exceptionellt omfattande användarundersökningar, baserat på vilket utformningen av vapnet påbörjades. Den nya serien hade betydande tekniska reformer. Driftsäkerheten förbättrades genom de tre låsenheter och mekanisk utkastning av patronhylsan. Som ett resultat av användarundersökningarna inkluderade serien en syntetisk kolv med en gummiaktig greppyta. Dessutom hade Sakos vapen helt rostfria metallkomponenter för första gången. Det avtagbara magasinet var också en ny funktion. Det goda ryktet och stödet samt försäljningen och framgången för Sako 75-sortimentet bidrog till företagets varumärkesstyrka och kan ses som en särskild milstolpe.
Sako TRG-22 & 42 (1999)
Utvecklingsprojektet genomfördes i samarbete med Finlands försvarsmakt. Sako TRG-22 och 42 används flitigt av rättsväsendet över hela världen. De modeller som används av rättsväsendet baseras på den grundläggande modellen som finns på den civila marknaden, men nästan varje leverans till myndigheterna har på något sätt anpassats.
Sako 85 (2006)
År 2006, vilket var tio år efter den föregående stora lanseringen av Sakos jaktriflar, introducerades en ny Sako 85-serie på marknaden. Den var till stor del inspirerad av Sako 75. De flesta förändringarna baserades på nya tillverkningsmetoder, särskilt när det gäller tillverkningen av huvudkomponenterna. Sako 85-serien har sex olika låsstorlekar för att säkerställa optimal kaliberfunktion. Andra förändringar av vapnet, såsom förbättrad låskontroll, det s.k. "pinnsäkerheten" på magasinet och den tvingade matningen av patroner, gjordes med utgångspunkt från feedback.
Sako A7 (2008)
Designad för den amerikanska marknaden som en produkt av det medelstora prissegmentet. Mellan Sako 85 och Tikka T3-serierna. Sako A7-modellen har bland annat ett lås med en trebafflad mynningsbroms, avtagbart magasin som laddas uppifrån och som matar från mitten, samt ett binokulärt fäste av Weaver-typ fastsatt med skruvar.
Sako TRG M10 (2011)
Sako TRG M10 är en modulär målrifle med bultlåsning. Kalibern på geväret kan justeras genom att byta pipa, lås och magasin. Vapnet har en fällbar kolvhake vars ergonomiska egenskaper kan justeras mångsidigt. Kindstödet och kontrollerna för släplängden är fjäderbelastade så att skytten inte behöver ändra sin skjutposition för att justera dem. Kompatibiliteten med olika kalibrar möjliggör skjutning med olika kalibrar. Sako TRG M10 är en målrifle i nästa generation byggd på den goda ryktbarheten hos Sako TRG-modellerna.
100 ÅR AV PATRONEXPERTISLEGENDARISKA PATRONERDe mest minnesvärda Sakopatronerna som gjort skillnad
SE ALLA MODELLER
100 ÅR AV PATRONEXPERTIS – SAKOS LEGENDARISKA PATRONERUnder det senaste århundradet har vi utfört en betydande mängd produktutvecklingsarbete och innovationer inom både gevär och patroner. Vi är stolta över varje innovation genom åren, men vissa är mer minnesvärda än andra – enligt oss och enligt våra kunder. Här är ett urval av några av våra legendariska patronprodukter.
LEGENDARISKA PATRONER
Sako 7.62X53R / 762 KIVP D166
Sakos produktion av patroner började 1929 med militära patroner och de tillverkas fortfarande.
Sako 9 mm kulsprutepistolpatron
Under krigsåren producerades 275 miljoner patroner på Sakos fabrik i Riihimäki. Sako fortsatte att producera 9 mm patroner fram till 1990-talet. Under krigsåren ägde all produktion rum i en liten stenbyggnad på fabriksområdet. Idag fungerar denna byggnad som Sakos konferens- och utställningsanläggning.
Sako 6,3X53R / 7X53R / 8,2X53R / 9,3X53R
På 1940-talet började produktionen av olika patronvarianter av den så kallade randiga militära gevärspatronen. Dessa olika kalibrar möjliggjorde fortsatt jakt i Finland under en tid då allt var knappt. Så kallade hjortgevär producerades av Sako från ombyggda militära gevär för de nämnda kalibrarna.
Sako 7X33
Efter kriget började Sako att utveckla sin första in-house-gevärsmodell, och jaktriflen Sako L46 för fåglar och småvilt sattes i produktion 1946. L46 är Sakos första in-house-gevärsmodell där mekanismen utformades för att möta kraven för Sakos egen kaliber 7x33 som utvecklades samtidigt.
Sako 7.62X39
Sako försåg Finlands försvarsmakt med 7.62 x 39 patroner av kaliber som användes av automatgeväret RK 62. Produktionen av patronerna började på 1960-talet och ungefär 10 miljoner tillverkades årligen fram till 1990-talet.
Sako 6 mm PPC och 22 PPC (Palmisano & Pindel Cartridge)
Sakos 6 mm PPC och 22 PPC patroner är legendariska, exakta patroner för bänkskytte utvecklade i slutet av 1980-talet. Kalibrarna utvecklades av två amerikanska bänkskyttar och kallas så kallade wildcat-kalibrar. Baserat på dessa utvecklade Sako också 22 PPC USA och 6 PPC USA kalibrar, för vilka standardisering enligt CIP (Commission Internationale Permanente) erhölls.
Sako 9.3X66 (370 Sako Mag)
En kort Magnum-kaliber utvecklad av Sakos patronexpert, Erkki Kauppi, chef för patronfabriken, som fortfarande är i produktion. Denna kaliber blev en effektiv en för Mauser Magnum-patroner. Federal ville börja ladda patronen i USA och, på begäran från Federal, utformades namnet 370 Sako Mag för att möta amerikanska standarder.
Sako Super Match Precision-patroner.
Dessa produkter utvecklades för 300 meters tävlingsskyttar i samarbete med Finlands försvarsmakt och Finlands gränsbevakning. Patronerna laddades med Sierra-precisionsskott. Produkterna tillverkas fortfarande idag för både civil och militär användning.
Sako Hammerhead.
Sako Hammerhead har varit Sakos bästsäljande civila patron genom tiderna. Denna legendariska storviltpatron användes för att skjuta, till exempel, Finlands största älg någonsin med 24 poäng på hornen. Älgen sköts av Veikko Sipilä i Ylivieska 1982 med en Sako L61R Finnbear-gevär av kaliber 30-06. År 2020 lät Sako uppföra en bronsstaty av älgen på gården till sitt huvudkontor i Riihimäki, Finland.
Sako TRG
Sako TRG Precision-patronserien introducerades 2018 för skyttar som söker ultimat precision och ballistisk prestanda av en fabrikspatron. Den tillverkas med exakta toleranser, med Sakos egenägda mässingsglödningsprocess för överlägsen precision och konsistens i produktionen. Vid tillverkningen används endast premiumkrut med extrem temperaturstabilitet och parti-till-parti-konsistens, med enflödesladdningsmetod. Kalibervalet är jämförbart med Sako TRG-gevärsproduktionen. Alla produktionsbatcher av TRG Precision testas med TRG-geväret.
Sako Powerhead Blade
Sakos egen kopparprojektil och patronen Sako Powerhead Blade lanserades 2020. Tillverkad av rent koppar är den blyfria kulan utrustad med en terminal balistisk Bladetip, vilket tillsammans med 5-stegs expansionsdesign ger kulans utmärkta egenskaper över ett omfattande verksamhetsområde. Kulan fungerar perfekt över korta till längre avstånd, från mindre djur till storspel, och allt utan att kompromissa med flygballistiken.