Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Tikka - Gevärstillverkning och industriell utveckling.

|6/06, 2024

Tikka - Gevärstillverkning och industriell utveckling.

TIKKAKOSKI LEGACY FÖRETAGSHISTORIA

År 1983 sammanslogs ägaren Nokia Sako med Tikkakoski, ett finskt företag känt för att producera först konsumtionsvaror och senare vapen. På mycket samma sätt som SAKO har Tikkakoski en rik och intressant historia – en berättelse som ligger bredvid de internationella konflikternas svängningar. Idag är Tikka en vital del av Sakos historia, med ett utbud av produkter som är integrerade i det större företagets verksamhet.



TIKKAKOSKI FÖRETAGSHISTORIA
År 1983 sammanslogs ägaren Nokia Sako med Tikkakoski, ett finskt företag känt för att producera först konsumtionsvaror och senare vapen. På mycket samma sätt som SAKO har Tikkakoski en rik och intressant historia – en berättelse som ligger bredvid de internationella konflikternas svängningar. Idag är Tikka en vital del av Sakos historia, med ett utbud av produkter som är integrerade i det större företagets verksamhet.

Tikkakoskis fabrik började sin verksamhet på 1890-talet som en tillverkningsverkstad i byn Laukaa.

När Finland blev självständigt började vapentillverkningen och försvarsministeriet stod för största delen av de första beställningarna. I slutet av 1930-talet upplevde Tikkakoski en accelererad tillväxt på grund av beställningar av militär beväpning. Produktutbudet inkluderade Suomi-kulsprutepistoler – också producerade före kriget, tillsammans med patroner, kulsprutor, kulsprutepistolremmar och vapendelar. Mot slutet av 1920-talet hade de flesta aktierna i Tikkakoski köpts av den tyske industriherren Willy Daugs. Efter kriget visade sig tyskt ägarskap vara problematiskt: Fredsfördraget krävde att all tysk egendom i Finland skulle överföras till de allierades ägo – vilket i praktiken innebar Sovjetunionen, som blev ägare till Tikkakoski 1947.

Under sovjetiskt ägarskap upphörde Tikkakoski med vapentillverkning och fokuserade på annan metallbearbetning – inklusive mest märkbart Tikka-sömsmaskiner. År 1957 köpte en grupp finska affärsmän Tikkakoski, och betalade för köpet i form av sömsmaskiner till Sovjetunionen. Bara tio år senare köptes Tikkakoskis majoritetsandelar av den centrala kooperativa banken Osuuspankkien Keskus-osuuspankki.

Under sitt finska ägarskap återvände Tikkakoski till vapentillverkning. Tidigare hade alla modeller monterats av delar som erhållits från annat håll – men i slutet av 1960-talet fanns det för första gången en ny, helt intern modell designad och tillverkad av företaget, M76-geväret.

Tikkakoski köptes av Nokia 1974, som nyligen också hade blivit ägare till Kabelfabriken – nuvarande ägare till Sako, några år tidigare. Nokia ägde nu de två viktigaste privata vapenfabrikerna i Finland, och fram till sommaren 1982 hade gjort framsteg med planer för att slå samman Sako och Tikkakoski. Målet för sammanslagningen var oktober 1983. Även om Tikkakoski som företag var i bättre skick, gynnade sammanslagningen tydligt det större företaget, Sako. Detta innebar att Tikkakoski skulle slås samman med Sako, och ytterligare – det var troligt att företagsarrangemangen möjliggjorde för Sako att fortsätta med sin huvudindustri, vapentillverkning.

Under våren 1983 var en ny festlig gevärsmodell, Sako-Tikka, väl på väg mot serietillverkning. Under sommaren 1983 slutfördes förberedelserna för sammanslagningen av Sako och Tikkakoski, och sammanslagningen ägde rum på hösten. Det nya företagsnamnet, Oy Sako-Tikka Ab, registrerades hos Patent- och registeringsverket den 29 september 1983.

I maj 1985 meddelade Nokia betydande omorganiseringar inom sin metallindustrisektor. Som ett resultat skulle Oy Sako-Tikka Ab, som hade varit i drift i bara ett och ett halvt år, slås samman med moderbolaget. Fabrikerna skulle fortsätta att tillverka vapen under varumärkena Sako och Tikka, men fabrikerna själva skulle anta nya namn som pekade på deras historiska betydelse: Nokia Machinery/Sako Factories och Nokia Machinery/Tikka Factories. Som sådan försvann beteckningen Tikkakoski efter nästan ett hundraårigt historik. Juridiskt trädde förändringarna i kraft den 1 januari 1986.


HÖJDPUNKTER I TIKKAKOSKI FABRIKS HISTORIA1890

Ingenjör Stenij köpte ett område av mark i Jyväskylä landskommun från Uno Mechelin, ägare till Tikkamannila egendom

1893

Kugghjulsturbin byggd på licens på forsarna. Året då Tikkakoski fabriken grundades

1907

Turkufirman K.E. Blomberg köpte upp företaget och verksamheten bedrevs under namnet M. Stenij & Co.

1910

Jyväskylä affärsmän tog kontroll över företaget

1912

Fabriken blev ett aktiebolag med namnet Tikkakosken Rauta- ja Puuteollisuus Oy (Tikkakoski Metall- och Träindustri AB)

1918

Fabriken började tillverka vapenkomponenter

1920

Maskiner och utrustning nödvändiga för tillverkning av gevärspipor förvärvades

1927

Tillverkning av pipor för m/27 militära gevär började

1928

Pipavdelning byggd på fabriken. Stor översyn av m/28 gevär påbörjades

1930

Fabrikens namn blev Tikkakoski Oy

1933

Tillverkning av kulsprutepistolremmar påbörjades

1934

Tillverkning av m/34 testgevär började

1937

Första testexemplen på ett jaktrifle producerades

1934-44

Tillverkning av ammunition för medelkaliber samt tillverkning och service av krigsutrustning

1945

Tillverkning av H45 enkelpipsshotgun påbörjades. Utbytbara kulpipor tillverkades också till detta vapen

1946

Majoritetsandelarna i företaget överfördes till den sovjetiska staten. Första Tikka sömsmaskinerna producerades

1949

Tillverkning av m/49 dubbelpipsshotgun påbörjades

1953

Tillverkning av vapen avslutades och fabriken koncentrerade sig på tillverkningen av sömsmaskiner

1957

Sovjetunionen överlämnade sina aktier i företaget. Majoritetsandelarna överfördes till finska affärsmän

1963

Tillverkning av spikar för bil däck påbörjades

1964

Tillverkning av fotpedal sömsmaskiner avslutades

1965

Tillverkning av Tikka hammarskottsrifle påbörjades

1966

Produktion av biltillbehör påbörjades

1967

Osuuspankkien Keskusosuuspankki (OKO) – Centralbanken för de Kooperativa Bankerna i Finland – blev företagets största aktieägare. M76 Tikka rifle tillverkades. Produktionen av sömsmaskiner avslutades

1969

LSA 55 rifle. Produktion av biltillbehör avslutades

1970

Tillverkning av LSA 65 rifle och M07 rifle påbörjades

1971

Tillverkning av Tikka M17 shotgun påbörjades

1972

Tillverkning av Tikka Sporter rifles påbörjades

1974

Aktierna i företaget överfördes från OKO till Oy Nokia Ab

1977

Tillverkning av M77 shotgun och M77 shotgun rifle påbörjades

1981

Rifle designad i samarbete med Sako, av vilken en protoserie tillverkades

1983

Fabrikens namn blev Oy Sako-Tikka Ab Tikkakoski Works

1986

Fabrikens namn blev Nokia Machinery Tikkakoski Works 1987 Fabrikens namn blev Sako-Valmet Oy Tikkakoski Works

1989

Fabrikens namn blev Sako Oy Tikkakoski Works

1989

Produktionsverksamheten vid Tikkakoski fabriken avslutades den 31 mars

1989

Produktionen av Tikkakoski vapen överfördes till Sako Oy till Riihimäki. Den första Tikka-modellen tillverkad i Riihimäki fabriken, Tikka M558 lanserades.

2002

Tikka T3 lanserades. Designens förutsättning var att minska tillverkningskostnaderna och att ha ett vapen av en ny prissegment.

2015

Tikka T3x lanserades. 2018 Tikka T1x Rimfire lanserades.

2019

I Kanada vann Sako en viktig lagrättslig tävling när staten valde Tikka T3-geväret som det nya servicegeväret för paramilitära kanadensiska Rangers. Geväret heter Tikka C19 Ranger Rifle. 2020 Den miljonte Tikka T3/T3x-riflen tillverkades den 10 mars. Detta är den största produktionsvolymen för en enskild modell som någonsin tillverkats vid vår gevär fabrik. Inte många gevär i världen har sålts i sådana volymer.


Tikka-modellerna som nu anses vara legendariska
SE ALLA MODELLER

TILLVERKAD I FINLANDTikka har en lång arvtradition – alla våra gevär är konstruerade och tillverkade i Finland med kombinationen av traditionellt hantverk och modern teknologi. Under åren har Tikka-familjen vuxit med modeller som nu anses vara legendariska.

LEGENDARISKA TIKKA-MODELLER

Tikka Suomi Kulsprutepistol M31 (1926)

Kulsprutepistolen Suomi designades av Aimo Lahti år 1924. Pistolen tillverkades av Konepistooli Osakeyhtiö, som grundades av Lahti, löjtnant Y. Koskinen, kapten V. Korpela och löjtnant L. Boyer-Spoof, och som sålde tillverkningsrättigheterna till Tikkakoski vapenfabrik i början av 1930-talet. Cirka 81 000 enheter av vapnet tillverkades vid Tikkakoski vapenfabrik mellan åren 1931 och 1945. Dessutom ägde licensierad tillverkning rum i Sverige, Danmark och Schweiz för respektive lands armé.

Tikka M-55 (1968)

Ett bultåtgärdsmediumstort jaktrifle med avtagbar magasin och justerbart avtryckarmekanism samt fast montering för kikarsikte. Vikten på avtryckaren kan justeras med skruven vid bakväggen på magasinskåpet. Ett mycket populärt vapen som används än idag för jakt över hela världen.

Tikka M-65 (1969)

En robust bultåtgärdsjaktrifle. Storleken på låset möjliggjorde användning av Magnumkalibrar lämpliga för jakt på stort vilt. Vapnet har en justerbar avtryckarmekanism och avtagbart magasin. Ett mycket populärt vapen som används än idag för jakt över hela världen.

Tikka M-07 (1976)

I Tikka M07 hagelgevärsskåran, som introducerades på marknaden 1970, lades en kikarskena till. Avtryckarmekanismen ändrades också och utvecklades ytterligare än sin föregångare Tikka M66.

Tikka M558 / M658 (1989)

De första Tikka-modellerna tillverkade i Riihimäki. Tikka M558 är kortverkande versionen av den klassiska riflen, medan M658 är långverkande.

Tikka 512S (2000)

Alla Tikka 512S hagelgevär är baserade på Valmet 412 hagelgevär designade i Finland. Efter Tikka 512S flyttades produktionen till Italien, Marocchi fabriken, då ändrades namnet på hagelgeväret till Tikka. Dessa hagelgevär produceras fortfarande idag på Marocchi fabriken; de kallas nu Finnclassic. De gamla Valmetpiporna är fortfarande kompatibla med de nyare Finnclassic hagelgevären.

Tikka T3 (2002)

Designens förutsättning var att minska tillverkningskostnaderna och att ha ett vapen av ett nytt prisområde. Alla kostnadsbesparingar uppnåddes utan att kompromissa med driftsäkerheten, noggrannheten eller säkerheten. På detta sätt kunde ett utmärkt pris-kvalitetsförhållande nås. Tikka T3-serien har varit en stor försäljningsframgång; Sako tillverkade sin miljonte enhet i mars 2020. De viktigaste kostnadsbesparingarna uppnåddes genom att designa delar som kunde tillverkas genom formsprutning av olika glasfiberförstärkta material. Dessutom utformades endast en aktionsstorlek för alla kalibrar. De förändringar som krävdes av kalibrarna genomfördes med magasin och bultar av olika storlekar. Tikka T3 Lite-modellen var Sakos första som vann NRA pris för vapnet på året. På Shot Show tilldelades även Tikka T3 priset Best Buy!


Tikka T3 Tactical (2004)

Tikka T3 Tactical utvecklades som ett medelprisområde målrifle som kan användas av både civila och polisen. National Rifle Association tilldelade Tikka T3 Tactical vapnet av året-priset 2007.

Tikka T3x (2016)

Tikka T3 och dess reformerade modell T3x har varit globala försäljningsframgångar och totalt har över en miljon enheter av dem redan tillverkats. Den största förändringen var stockens utbytbara greppytbeläggningar som säljs som tillbehör. Utmatningsporten utvidgades och materialet för kopplingen ändrades till stål. Bakplattan utformades för att minska rekyl. Det omfattande sortimentet inkluderar gevär för olika ändamål, från målrifler till traditionella jaktrifler. Stockarna har också olika färger, mönster och ytmaterial.

Tikka T3x Tact A1 (2017)

En utmärkt målrifle av medelprisområde vars största civila marknader har varit i USA. Geväret har en modulär stockstruktur som anpassar sig till skyttens personliga preferenser. Stocken är baserad på aluminiumchassi, vilket säkerställer utmärkt precision. Dessutom har målriflen utrustats med ett metallmagasin för tio patroner. Produkten har även fått fotfäste inom polisens användning.


Tikka T1x (2018)

Den småkalibriga riflen Tikka T1x MTR som lanserades 2018 var ett efterlängtat tillskott till Tikka-produktutbudet och den blev väl mottagen både globalt och i Finland. Den mycket lättanvända mekanismen och den goda avfyrningskänslan är av samma kvalitet som de större kaliber T3x-gevären. Tikka T1x använder samma stock som T3x, vilket innebär att det är enkelt att övergå till ett större vapen om skytten har börjat träna med en T1x småkalibrig rifle. Tillbehören till Tikka T3x är också kompatibla med T1x.

Tikka C19 Ranger Rifle (2019)

I Kanada vann Sako en viktig tävling inom rättshandhavande när staten valde Tikka T3-geväret som det nya tjänstevapnet för paramilitära kanadensiska Rangers-avdelningen. Geväret är utformat för extrema väderförhållanden och det klarade de krävande testerna där urvalskriterierna inkluderade prestanda och driftsäkerhet.